Citys triumfer

Fokus på Citys mesterskaber og pokalsejre. Desuden et tilbageblik på den utrolige play-off finale mod Gillingham i 1999.

 

23. april 1904: Vinder af FA Cup´en for første gang med en 1-0 sejr over Bolton. Finalen blev spillet på Crystal Palace. Tilskuertallet på 61.374 var det største som City til dato havde spillet for. Bolton spillede i 2. division på dette tidspunkt, så City var klar favorit. Citys sejrsmål blev scoret af legendariske Billy Meredith og blev mødt af vinkende hatte og stokke fra det talstærke publikum. Journalister fra "The Athletic News" prøvede at tage en ny metode i anvendelse i deres dækning af kampen. De tog en ballon i brug for at se det hele sådan lidt fra oven. Vinden var dog ikke de flyvende journalister venlig stemt og de svævede at andet sted over London, da City scorede kampens eneste mål.

28. april 1934: City vandt med 2-1 over Portsmouth i FA Cup finalen. 93.268 tilskuere på Wembley så City komme bagud, da Rutherford scorede for Portsmouth i 1. halvleg. Citys målmand Frank Swift havde fingrene på skuddet men bolden smuttede i mål. Swift sagde i pausen, at han var sikker på at han kunne havde reddet skuddet, hvis han havde haft sine målmandshandsker på. Fred Tilson opmuntrede Citys nedtrykte målmand, da han bramfrit udbrød at han nok skulle putte to mål i kassen i anden halvleg. Som sagt - så gjort. Tilson scorede to mål i anden halvleg og City vandt 2-1. Da dommeren fløjtede kampen af besvimede målmand Swift.

24. april 1937: City vandt det engelske mesterskab for første gang på trods af en dårlig sæsonstart. Men i de sidste 22 kampe vandt City de 15 og spillede syv uafgjort. Undervejs havde City slået Liverpool 5-0 på Anfield og 5-1 hjemme på Maine Road. I sæsonens næstsidste kamp blev mesterskabet sikret. Det skete mod Sheffield W på Maine Road, hvor 55.000 tilskuere var på plads. De så City vinde 4-1 i overbevisende stil. Banen blev efterfølgende invaderet af tusindvis af jublende fans, der sang "Auld Lang Syne" og "God Save The King". City sluttede tre points foran Charlton og fem foran Arsenal.

5. maj 1956: Vinder af FA Cup finalen med 3-1 over Birmingham. Citys tyske målmand Bert Trautmann spillede det sidste kvarter af kampen med en brækket hals. Han vidste det ikke under kampen, det blev først konstateret efterfølgende. Citys målscorere var Joe Hayes, Jack Dyson og Bobby Johnstone.

11. maj 1968: City vandt sit andet mesterskab to points foran Manchester United efter en fantastisk 4-3 sejr i Newcastle på sidste spilledag. United kunne fravriste City mesterskabet med en sejr hjemme mod Sunderland, hvis City satte points til på St. James´ Park. Football League officials var så overbeviste om at United ville vinde titlen, at mesterskabstrofæet var blevet placeret på Old Trafford. BBC havde også valgt den forkerte kamp (Manchester United-Sunderland) til deres "Match of the Day". Dagens kamp stod nemlig i Newcastle foran 46.300 tilskuere. Op mod 20.000 City-fans havde taget turen til det nordøstlige England. Citys målscorere i den spændende og medrivende kamp var Mike Summerbee, Neil Young 2 og Francis Lee. Da Newcastle reducerede til 3-4 fire minutter før tid, endte det med den velkendte nervepirrende afslutning for de mange City-fans. Det viste sig dog senere, at United havde tabt til Sunderland. Citys assisterende manager Malcolm Allison udtalte overstadigt efter mesterskabet, at City ville blive den første klub der kom til at spille på Mars og at City de kommende år ville terrorisere Europa.... Da han blev spurgt om baggrunden for mesterskabet svarede han tilbagelænet og pulsende på en stor cigar: "Hårdt arbejde".

26. april 1969: FA Cup finale på Wembley. City vandt 1-0 over Leicester på mål af Neil Young. City var igen favoritter, da Leicester var lavt placeret i ligaen og iøvrigt endte med at rykke ned den sæson. Kampen blev dog en meget tæt affære, men de rød- og sortstribede fra Manchester trak det længste strå. Tony Book fik overrakt pokalen af Prinsesse Anne, som til lejligheden var klædt i rødt og sort! På billedet til venstre løbes den obligatoriske æresrunde.

Her kan du se højdepunkterne fra FA Cup finalen mod Leicester i 1969


7. marts 1970: City vandt Liga Cup finalen med 2-1 over West Bromwich. City måtte ud i forlænget spilletid før sejren var i hus. West Bromwich gik til pausen med 1-0, men City fik udlignet ved Mike Doyle. Mike Summerbee måtte forlade banen med et brækket ben. City dominerede stort i den forlængede spilletid og fik fortjent scoret sejrsmålet ved Glyn Pardoe. City stillede igen op på Wembley i de velkendte rød- og sortstribede trøjer og sorte bukser. Igen var det Prinsesse Anne der overrakte pokalen til Tony Book. Dennegang var hun dog ikke klædt i rødt og sort...

29. april 1970: City vandt Europa Cup for pokalvindere med 2-1 over de polske pokalvindere Gornik Zabrze. Kampen blev spillet på Prater Stadion i Wien foran kun ca. 10.000 tilskuere, heraf 4.000 fra Manchester. Vejret havde sin del af skylden for det lave tilskuertal. Det blæste og regnede stygt den aften. For City scorede Neil Young og Francis Lee på straffespark, begge mål faldt i 1. halvleg. Gornik fik reduceret midt i 2. halvleg. I England var der ikke mange der bemærkede Citys triumf. Den kom lidt i skyggen af FA Cup finalen mellem Leeds og Chelsea. De spillede omkamp samme aften.28. februar 1976: City vandt 2-1 over Newcastle i Liga Cup finalen. Kampen huskes for Dennis Tuearts fantastiske sejrsmål (billede ovenfor) som blev scoret lige efter pausen på et saksespark med ryggen til mål. I første halvleg havde Peter Barnes bragt City foran 1-0, mens Alan Gowling havde udlignet for Newcastle.

Her kan du se højdepunkterne fra Liga Cup finalen mod Newcastle i 1976

 

30. maj 1999: Oprykning til 1. division (næstbedste række) efter utrolig play-off finale mod Gillingham på Wembley. Gillingham kom foran med 1-0 efter 81 minutter og 2-0 efter 86 minutter. Da troede alle, at slaget var tabt for City. Men City præsterede mirakuløst at komme tilbage på et tidspunkt, hvor flere tusinde City-tilhængere faktisk havde forladt Wembley. For City reducerede Kevin Horlock i sidste minut, mens Paul Dickov udlignede til 2-2 fire minutter inde i overtiden. Efter en målløs forlænget spilletid vandt City den nervepirrende straffesparkskonkurrence med 3-1.

Her kan du se Paul Dickov udligne på Wembley

 

14. maj 2011: Efter 35 år uden et trofæ lykkedes det endelig for City at vinde en titel igen. En fuld fortjent sejr på 1-0 over Stoke i FA Cup finalen på Wembley. Yaya Toure scorede sejrsmålet for City et kvarter før tid (foto). Det var også Yaya Toure der afgjorde semifinalen mod Manchester United, der ligeledes blev spillet på Wembley. En kæmpe forløsning for spillere og fans efter så mange års ventetid - og en stor triumf for manager Roberto Mancini.

Højdepunkter fra FA Cup finalen mod Stoke 14. maj 2011

 

13. maj 2012: Miraklet i Manchester! City skulle vinde sæsonens sidste kamp hjemme mod Queens Park Rangers for at sikre sig mesterskabet. Ellers ville mesterskabet gå til lokalrivalerne fra United. Da uret passerede 90 minutter var City bagud 1-2 mod de 10 tilbageværende QPR-spillere (Joey Barton havde fået rødt kort). Manager Roberto Mancini og hans spillere gav aldrig op og i overtiden kom belønningen. Udligning ved Edin Dzeko på hovedstød i 92. minut og sejrsmålet scoret af Sergio Aguero i det 94. minut. En fuldstændig vanvittig afslutning og vild jubel på Etihad Stadium. Et historisk øjeblik for City, der vandt mesterskabet for første gang i 44 år. City-tilhængere vil aldrig glemme denne dag. At vinde mesterskabet på en så dramatisk måde er aldrig før set i Premier League historien. På billedet ses anfører Vincent Kompany med Premier League trofæet.


Det ultimative drama da City vandt mesterskabet 13. maj 2012

 

2. marts 2014: City vendte 0-1 til en 3-1 sejr over Sunderland på Wembley og vandt dermed Liga Cup trofæet for første gang siden 1976. City stillede op uden en eneste englænder på banen. Yaya Toure, Samir Nasri og Jesus Navas scorede for City i anden halvleg. Borini havde bragt Sunderland foran efter 10 minutters spil. Glæde i City-lejren og hos den nye manager Manuel Pellegrini. På billedet udligner Yaya Toure til 1-1 på et udadskruet langskud i starten af anden halvleg - kampens flotteste mål.

Højdepunkter fra Liga Cup finalen mod Sunderland 2. marts 2014

 

11. maj 2014: Efter fem sejre på stribe i de sidste fem kampe vandt City mesterskabet to point foran Liverpool, der snublede mod slutningen. Begge klubber scorede over 100 mål i Premier League. City var i løbet af sæsonen ramt af mange skader, men formåede altså alligevel at tage sin anden titel på tre sæsoner. På sidste spilledag kunne City nøjes med uafgjort hjemme mod West Ham. Det endte dog med en sikker 2-0 sejr på mål af Samir Nasri og anfører Vincent Kompany.

28. februar 2016: City og Liverpool mødtes i en meget jævnbyrdig Liga Cup finale på Wembley. En kamp der endte uafgjort 1-1, men hvor City vel burde have afgjort kampen i ordinær spilletid. Sergio Aguero og Raheem Sterling brændte begge to store chancer. Fernandinho bragte City foran 1-0 fra en spids vinkel i starten af anden halvleg, men 10 minutter før tid fik Liverpool udlignet ved Coutinho på en returbold. Den forlængede spilletid gav ingen afgørelse og så måtte der straffespark til for at finde en vinder. Her blev reservemålmand Willy Caballero (foto) den store helt med tre redninger på stribe. Caballero havde vogtet målet i hele turneringen og fik også Pellegrinis tillid i finalen. Den tillid indfriede han til fulde. City vandt 3-1 på straffespark (Navas, Aguero og Toure) og kunne for fjerde gang løfte Liga Cup trofæet.

Højdepunkter fra Liga Cup finalen mod Liverpool 28. februar 2016


25. februar 2018: Seks dage efter at have tabt til Wigan i FA Cup var City tilbage på højeste niveau og vandt sin hidtil største sejr på Wembley. 3-0 over Arsenal i Liga Cup finalen på mål af Sergio Aguero (foto) i første halvleg samt Vincent Kompany og David Silva i anden halvleg. En rigtig god kamp af et meget velspillende City-mandskab, der endda kunne tillade sig at spare lidt på kræfterne de sidste 20-25 minutter. Hermed fik Pep Guardiola sit første trofæ som manager i City - godt nok kun den lille pokalturnering, men måske er der noget mere og noget større på vej....


Højdepunkter fra Liga Cup finalen mod Arsenal 25. februar 201815. april 2018: City sikrede sig sit femte og mest suveræne mesterskab på en dag, hvor man ikke selv spillede. Naboerne fra United tabte højst overraskende 0-1 hjemme til bundholdet West Bromwich, mens Citys manager Pep Guardiola var ude at spille golf. City havde dagen før vundet 3-1 på Wembley over Tottenham. Med 16 point ned til United og fem runder tilbage kunne City ikke længere indhentes. Weekenden forinden havde City selv muligheden for at afgøre tingene på egen bane mod United. Efter en 2-0 føring ved pausen tabte City med 2-3 og mesterskabsfesten måtte udsættes. Men alt i alt en fremragende ligasæson med forrygende flot fodbold. 


24. februar 2019: Liga Cup finalen på Wembley mod Chelsea udviklede sig til en lidt tam forestilling uden mål efter både ordinær kamp og forlænget spilletid. Kampen huskes for Chelseas målmand Kepa, der nægtede at lade sig udskifte i slutningen af den forlængede spilletid. City vandt straffesparkskonkurrencen med 4-3. Det sidste og afgørende straffespark blev sat ind af Raheem Sterling.

12. maj 2019: Kulminationen på en sæson, hvor City og Liverpool skilte sig ud i Premier League og kørte parløb i toppen langt foran de øvrige hold. City imponerede med en slutspurt, hvor man vandt 14 kampe i træk. Der var heller ikke plads til et eneste fejltrin, idet City genvandt mesterskabet kun et enkelt point foran Liverpool - 98 point mod Liverpools 97. Sæsonens sidste kamp fandt sted i Brighton, hvor City kom bagud, men endte med at vinde komfortabelt 4-1. På billedet til venstre fejres mesterskabet på behørig vis.


18. maj 2019: FA Cup finalen med Watford endte i en ren City-opvisning. Gabriel Jesus og  og Raheem Sterling bidrog med hver to mål til en sejr på hele 6-0 - Citys største sejr på Wembley nogensinde. Dermed blev City den første klub i England der vandt "The Domestic Treble" - mesterskab, FA Cup og Liga Cup i samme sæson. 

1. marts 2020: City vandt sin tredje Liga Cup finale i træk med en 2-1 sejr over Aston Villa. Alle mål blev scoret i første halvleg. Aguero og Rodri stod for målene, der sikrede endnu en Liga Cup finalesejr til City - den syvende ialt.

25. april 2021: Den fjerde Liga Cup triumf i træk. Denne gang vandt City med 1-0 over Tottenham på mål af Aymeric Laporte 10 minutter før tid. Finalen blev spillet på et næsten tomt Wembley. Corona-restriktioner betød, at kun knap 8.000 tilskuere overværede kampen.

11. maj 2021: City vandt sit tredje mesterskab under Pep Guardiola og det syvende i alt på en dag hvor City ikke selv var i aktion. Manchester United tabte på hjemmebane med 1-2 til Leicester og dermed kunne City ikke indhentes. City endte 12 point foran United og 17 point foran Liverpool på tredjepladsen. Guardiola dedikerede mesterskabet til klublegenden Colin Bell, der døde midt i sæsonen.


22. maj 2022: Dramaet fra sidste spilledag i 2012 bliver aldrig overgået, men denne dag var det ikke langt fra. I mesterskabsduellen mod Liverpool skulle City vinde sæsonens sidste hjemmekamp mod Aston Villa for at sikre sig mesterskabet. Med at kvarter tilbage var City bagud med 0-2. Men i løbet af fem minutter scorede City tre gange! Indskiftede Ilkay Gündogan reducerede til 1-2 på hovedstød, Rodri udlignede til 2-2 på et fladt langskud og minsandten om ikke Gündogan var på pletten igen med scoringen til 3-2, da han satte ydersiden på et fladt indlæg fra Kevin De Bruyne. På billedet ovenfor har Gündogan netop scoret til 3-2, som blev kampens resultat. Det var Citys fjerde mesterskab på fem år.

Højdepunkter fra hjemmekampen mod Aston Villa 22. maj 2022 


20. maj 2023: City vandt sit niende mesterskab denne dag, da Arsenal overraskende tabte 1-0 til Nottingham Forest. Arsenal førte i det meste af sæsonen, men en stærk slutspurt af City kombineret med en mindre god periode for Arsenal betød, at City kunne hjemtage sit femte mesterskab på seks år. I tabellen nåede City op på 89 point mod Arsenals 84.  


3. juni 2023: FA Cup finale på Wembley mod lokalrivalerne fra United endte med en 2-1 sejr til City. Ilkay Gündogan blev kampens store helt, da han scorede begge mål for City. Det første efter kun 13 sekunder - det hurtigste mål nogensinde i en FA Cup finale.

Højdepunkter fra FA Cup finalen mod Manchester United 3. juni 2023

10. juni 2023: Efter adskillige forsøg lykkedes det endelig City at vinde Champions League. Finalen mod Inter blev spillet på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. På billedet ovenfor ses Rodri score kampens eneste mål midt i anden halvleg. Inter viste sig som ventet som en svær modstander og var også tæt på udligning i et par tilfælde. Men City klarede skærene og havde også lige den smule held der skulle til. En historisk aften i Istanbul som enhver City-fan aldrig vil glemme. Sejren betød at City vandt "The Treble" - Mesterskab, FA Cup og Champions League i samme sæson. Kun Manchester United har præsteret noget tilsvarende. Det var tilbage i 1999. 


Ud over de nævnte triumfer kan man også udpege særlige kampe, hvor City i den grad har forbløffet og begejstret sine fans. Nedenfor er nogle specielt udvalgte: 

11. maj 1985: City - Charlton 5-1 - oprykning til 1. division på Maine Road

23. september 1989: City - United 5-1 - største derbysejr nogensinde på Maine Road

7. maj 2000: Blackburn - City 1-4 - oprykning til Premier League efter fire års fravær

9. november 2002: City - United 3-1 - sidste derby på Maine Road

4. februar 2004: Tottenham - City 3-4 - the great comeback i FA Cup 4. runde

23. oktober 2011: United - City 1-6 - tangering af den største derbysejr nogensinde på Old Trafford

17. maj 2023: City - Real Madrid 4-0 - en magisk europæisk aften på Etihad i Champions League semifinalen

 

Senest opdateret 12.06.23